fbpx
Vypočítejte si spotřebu
Uložení dlaždic na střih (+)
0
SPON/LEVEL+
Uložení dlaždic na vazbu (T)
0
SPON/LEVEL+
Uložení dlaždic na střih (+)
0
Klínů
Uložení dlaždic na vazbu (T)
0
Klínů
více info
15. února 2021 Prečítané 8407x

Zapomenout na hydroizolaci se nevyplácí

Pokud máte v koupelně mramorový či keramický obklad a dlažbu bez hydroizolace, čekejte časem problémy. Přečtěte si, jak správně na hydroizolaci.

Tipy

V podstatě se ani nedá zapomenout na hydroizolaci pod dlažbu a obklad v koupelně a všude tam, kde je vlhko, když pokládáme a obkládáme profesionálně, podle norem a osvědčených postupů. Ale ani profíkům neuškodí jednou za čas si zopakovat, proč je hydroizolace důležitá a že se opravdu nevyplatí na ni zapomenout. Neprofíkům je nutné sumarizačně vysvětlit to, co je potřeba.

hydroizolace sten, hydroizolace na podlahu, levelys

Vodě a vlhku odolná…

… by měla být každá podlaha a obklad v prostorech, kde krátkodobě, ale pravidelně působí voda a vlhkost. Tedy zejména v koupelnách a na WC. Na podlahu a stěny můžeme dát vodě a vlhku nejodolnější materiál, jaký existuje. Je to však potřeba udělat správně, jinak nám budou i keramika nebo mramor k ničemu. Pokud vlhkost pronikne pod obklad či dlažbu, je zle.

 

Hydroizolace

Je to, co zabraňuje konstrukci podlahy a stěny ve styku s vodou. V zásadě jde o penetraci podkladu a nanesení hydroizolační vrstvy na podklad. Součástí komplexního hydroizolačního systému jsou i kvalitní tmely, spárovky a hydroizolační pásky. Nezapomínejme na to, že v koupelnách je potřeba lepit obklady a dlažby flexibilními lepidly.

Z fyzikálně-technického hlediska je další hydroizolační vrstvou i samotná závěrečná obkladová vrstva, tedy dlažba a obklad. Nadstavbou hydroizolace je impregnování obkladového materiálu přípravkem vhodným na konkrétní materiál.

Jako funkční, osvědčené řešení se na podlahové podklady používají i flexibilní hydroizolační pásy. Tato vodotěsná a pružná izolace je kromě ochrany před vlhkostí ideální i na dodatečné vyrovnání podkladu. Pásy se aplikují na penetrovaný podklad flexibilním lepidlem. Instalace vyžaduje precizní dodržování postupu.

Po zaschnutí lepidla, přibližně za 12 hodin – dle technologického popisu konkrétního typu – můžete aplikovat dlažbu. Pro lepení dlažby na flexibilní hydroizolační pás potřebujete samozřejmě vysoce flexibilní lepidlo. Stejně tak i spárovka musí být flexibilní, ideálně epoxidová.

 

Pozor na kouty a rohy

Nejháklivější nejen v koupelnách, ale i saunách a bazénech – co se působení vlhkosti, vody, ale i údržby týká – jsou kouty, rohy, přechody a dilatace. Tam nestačí jen aplikovat penetrační směs a hydroizolační nátěr. Přímo do hydroizolační vrstvy je potřeba do problematických přechodových míst vložit vhodnou těsnicí pásku.

 

Víte, že…

izolační vlastnosti dlažby a obkladu v koupelně dotáhnete k dokonalosti použitím voděodolné nebo nejlépe vodoodpudivé spárovací hmoty? Darmo budou podlaha a stěny penetrované, hydroizolované a obklad i dlažba správně aplikované, když nebudete mít odolné spáry. Na pružné spáry potřebujete kvalitní epoxidovou spárovací hmotu.

 

Praktické rady

  • pokud budete obklad či dlažbu aplikovat na vysoce nasákavý podklad, použijte hloubkovou penetraci,
  • hydroizolační stěrku nanášejte na penetrovaný podklad ve dvou nebo třech vrstvách,
  • tloušťka vrstev by neměla překročit 5 mm,
  • alternativou hydroizolační stěrky, hlavně na podlahy, je hydroizolační flexibilní pás,
  • použití flexibilního lepidla pro lepení dlažby na hydroizolační pochozí vrstvu je povinný krok pracovního postupu,
  • vždy se řiďte pokyny v technologických listech nebo návodech od výrobců, postupy, ale i časy se mohou lišit.

hydroizolace sten, hydroizolace na podlahu, levelys

Náš tip

Pokud máte zodpovědně vyrovnaný, penetrovaný a izolovaný podklad, usnadněte si práci při pokládání a obkládání. Vyrovnávací systém Levelys a prémiový leveling systém Level + dokážou vaši práci urychlit bez ztráty přesnosti a rovinnosti.

 

Kdo neizoluje, ať se nediví

Nejběžnějšími důsledky vynechání hydroizolace v koupelně jsou skvrny, „mapy“ a plísně. Skvrny způsobené pronikáním vody pod obklad do konstrukce stěny či podlahy uvidíte časem na stěně ve vedlejší místnosti nebo na stropě pod koupelnou. Tehdy je už pozdě plakat nad rozlitou vodou a je čas na kompletní předělávku obkladů a dlažeb v koupelně. Tentokrát už pořádně i s hydroizolací.

V případě, že si nejste jisti, zda můžete využít náš systém i pro vaši realizaci, neváhejte nás kontaktovat. Zkušený a vyškolený personál vám ochotně poradí s jakýmkoli problémem.

POZNEJTE NAŠE PRODUKTY

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT