fbpx
Vypočítejte si spotřebu
Uložení dlaždic na střih (+)
0
SPON/LEVEL+
Uložení dlaždic na vazbu (T)
0
SPON/LEVEL+
Uložení dlaždic na střih (+)
0
Klínů
Uložení dlaždic na vazbu (T)
0
Klínů
více info
5. ledna 2021 Prečítané 2457x

Jak vybrat keramické obklady a dlažby

Chcete funkční, odolnou, esteticky přitažlivou a dlouhodobě trvanlivou keramickou podlahu nebo obklad? Přečtěte si, jaké parametry sledovat při výběru.

Tipy

Nevhodný výběr keramického obkladu a dlažby je častá chyba při obkládání a pokládání. Tuto chybu bohužel neopakují jen laici při svépomocném, kutilském obkládání. Občas – zejména v zájmu co nejnižší ceny pro zákazníka nebo investora – přimhouří oči i profesionálové. Důsledky nevhodného a nesprávného výběru se dříve nebo později projeví a jsou zralé na reklamaci, opravu, a v horších případech na rekonstrukci. Různé druhy a typy keramických obkladových prvků mají různé vlastnosti a jsou určeny do různých prostředí. Podívejme se na to, jak je třeba keramické obklady a dlažby vybírat.

vyber keramicke dlazby a obkladu, levelys

Zásady a kritéria výběru

Od té doby, co se keramika začala používat ve stavebnictví, se kritéria a zásady postupně vytvářely a „nabalovaly“. Pár tisíciletý vývoj keramiky jako stavebního dokončovacího materiálu přinesl samozřejmě mnoho změn, zejména technologických. Proto je keramika i dnes stále jedním z nejpoužívanějších materiálů.

Základní zásady a kritéria výběru určují zejména užitné vlastnosti a parametry keramického materiálu. Ty jsou dány normami, v EU víceméně standardizovanými. Druhou oblastí vymezující výběr je vhodnost použití v konkrétních podmínkách. Kromě designu je potřeba vybrat i přiměřený druh keramiky vhodný do specifického prostředí.

Vlastnosti a parametry keramických dlažeb a obkladů

  jakostní třída

  rozměry a další geometrické vlastnosti

  tvrdost

  pevnost v tlaku

  otěruvzdornost

  hloubková obrusnost

  protiskluznost

  nasákavost – mrazuvzdornost

  čistitelnost

  tepelná vodivost

  odolnost vůči mechanickému opotřebování

  barevná tonalita – odstín.

Všechny základní vlastnosti a parametry, včetně množství, data a místa výroby, má mít keramická dlažba nebo obklad uvedené na obalu. Tedy alespoň by měly mít. Nepočítejte ale s tím, že výrobci na obaly tisknou odborné traktáty, v nichž se dočtete o tom, co která vlastnost a parametr znamená z pohledu vhodnosti použití.

 

Náš tip

Pokud nejste profesionál a chcete se vyhnout chybnému výběru, zkuste obkladové prvky vybírat „naživo“, v kamenné prodejně, a ne přes internet. Tam si pohodlně kupte nářadí a to, co vám ulehčí práci. Keramické obklady a dlažby potřebujete vidět, ohmatat a nechat si je ukázat, předvést. Rady živého, profesionálního odborníka v kvalitním obchodě jsou pro laika k nezaplacení.

 

Výhody a nevýhody

Široké spektrum typů a druhů keramických obkladů je klíčovou výhodou tohoto materiálu. Můžeme si vybrat podle určujících vlastností a parametrů ten správný obklad do konkrétního prostředí a prostoru. Máme k dispozici různé stupně nasákavosti, a z ní vyplývající mrazuvzdornosti, ale také odolnosti, tvrdosti či omyvatelnosti.

Základními nevýhodami keramiky jsou její křehkost, nižší odolnost vůči padajícím předmětům, menší pevnost v tlaku, ale i komplikované a omezené možnosti případné rekonstrukce. Keramické podlahy jsou totiž lepené tak, aby vydržely tolik, jako stavební konstrukce. Tedy navždy.

vyber keramicke dlazby, vyber obkladu, levelys

Správný výběr by se neměl podcenit

Podle expertů materiálové chyby „od výroby“ představují ani ne 10 % všech chyb stavební keramiky. Více než 90 % jde na vrub nedodržení technologických postupů pokládky nebo obkládání, ale i nesprávné volbě materiálu. Není zcela jednoduché orientovat se v pestré nabídce stavební keramiky a najít ten správný materiál, který bude vhodný do konkrétního prostředí.

Výběr by měl začít již v projektové fázi podle kritérií určených prostorem, kam obklad a dlažba budou aplikovány. Dodržení zásad výběru keramického materiálu je jedním z prvních kroků směřujících k očekávanému výsledku: funkční, odolné, esteticky přitažlivé a dlouhodobě trvanlivé keramické podlaze nebo obkladu.

V případě, že si nejste jisti, zda můžete využít náš systém i pro vaši realizaci, neváhejte nás kontaktovat. Zkušený a vyškolený personál vám ochotně poradí s jakýmkoli problémem.

POZNEJTE NAŠE PRODUKTY

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT