fbpx
Vypočítejte si spotřebu
Uložení dlaždic na střih (+)
0
SPON/LEVEL+
Uložení dlaždic na vazbu (T)
0
SPON/LEVEL+
Uložení dlaždic na střih (+)
0
Klínů
Uložení dlaždic na vazbu (T)
0
Klínů
více info
30. července 2021 Prečítané 10936x

Jak položit dlažbu na dřevěný či dřevotřískový podklad

Pokládka keramické dlažby na dřevěnou podlahu, parkety nebo na podklady z materiálů na bázi dřeva má svá pravidla. Přečtěte si, jak na to.

Návody

Existují místnosti v domech a bytech, ve kterých nemůžeme čekat betonovou podlahu. Pokud se chystáte pokládat dlažbu například v podkroví, podlahy máte zřejmě dřevěné nebo z něčeho, co je na bázi dřeva. Pokud při rekonstrukci bytu nemáte důvod a čas vytrhávat staré parkety, zkuste dlažbu položit na ně. Pokud jste si mysleli, že to nejde a keramickou dlažbu lze pokládat pouze na poctivý beton, čtěte dále. I pokud jste si to nemysleli, neuškodí zopakovat si zásady pokládání na parkety a jiné podklady ze dřeva či na bázi dřeva. Není to žádná věda, jen je třeba znát pár osvědčených pravidel a postupů.

jak polozit dlazbu na drevo, jak polozit dlazbu na drevotrisku

Dřevo vyžaduje speciální přístup

Dřevo nebo materiály na bázi dřeva mají vlastnosti, které „nesvědčí“ způsobu pokládky keramické podlahy. A nejsou velmi kompatibilní ani s některými vlastnostmi keramické dlažby. Dřevo je měkký přírodní materiál, který rád „pracuje“. Ohýbá a prohýbá se zejména v důsledku své háklivosti na vodu a vlhkost. Keramická dlažba je sice také přírodní materiál, ale tvrdý, pevný a voděodolný, který by měl „pracovat“, hýbat, prohýbat a posouvat se co nejméně, nejlépe vůbec.

Pokud tedy původně dřevěnou parketovou podlahu nebo podklad pod dlažbu na bázi dřeva nezpevníte, nezafixujete a nezaizolujete, nedopadne pokládka dobře. Pokud by při zatížení podlahy docházelo k ohybům a průhybům z důvodu flexibilního podkladu, mohla by popraskat spárovací hmota, ale také dlažba. Přes praskliny by se pod dlažbu dostávala voda, a máme po podlaze, ale i po jejím podkladu. Co s tím?

 

Náš tip:

Pokládku keramické dlažby na dřevěný podklad zvládnete pohodlně i sami – při dodržení postupu v přípravné i realizační fázi. Práci si můžete usnadnit, urychlit a přivést do dokonalosti s pomocí vyrovnávacího systému LEVELYS.

 

Zpevnit, zafixovat, vyrovnat a izolovat

Realizační postup při pokládání keramiky na dřevo je prakticky stejný jako při pokládání na beton či jiné tvrdé povrchy. Odlišnosti jsou v přípravné fázi, podklad je třeba navíc zpevnit, zafixovat, vyrovnat a zaizolovat. Jelikož ze dřeva, parket, OSB či jiných materiálů na bázi dřeva nevyčarujete materiál s vlastnostmi betonu, je třeba na to jít trošku jinak.

1. Zaměření             

  • nepočítejte jen s dlažbou a povinnou materiálovou rezervou + 15 %       
  • měřte i proto, abyste věděli, kolik m2 budete penetrovat a nivelovat        
  • změřte i kolik budete potřebovat armovací tkaniny, hydroizolačních pásů a případně separační fólie        

jak polozit dlazbu na drevo

2. Zpevnění a fixace             

  • podlahu z OSB a jiných desek pevně zafixujte o podklad, ideálně samořeznými šrouby        
  • pokud má podlaha poškozené desky, vyměňte je        
  • zafixujte a přebruste také parkety, abyste je mohli penetrovat        
  • pokud je původní podlaha „odfláknutá“ a desky se prohýbají na více místech, nevyhnete se jejímu rozebrání a zpevnění dodatečnými podpůrnými hranoly        

 

3. Penetrace, izolace, nivelace

  • pokud je povrch původní podlahy lakovaný, musíte ho přebrousit a zbavit prachu        
  • původní materiál penetrujte vhodnou penetrací        
  • na penetrovaný povrch připevněte armovací izolační tkaninu s překrytím pásů cca 5 cm nebo vhodnou kročejovou a protihlukovou izolaci, například separační desky        
  • aplikujte nivelační stěrku – kontaktní můstek, ideálně s pomocí nivelačních kolíků 

 

4. Separace a hydroizolace

  • na nivelací vyrovnaný povrch nalepte flexibilním lepidlem separační fólii        
  • nezapomeňte na hydroizolaci na kritických místech – jestliže dláždíte koupelnu a chcete být precizní, považujte za kritická místa celou podlahu včetně koutů        

 

5. Pokládka

 

Dřevo a keramika spolu dokážou fungovat

Pokud položíte keramickou dlažbu na dřevěnou podlahu nebo jakýkoli podklad na bázi dřeva správně, bude určitě taková, jaká má být: funkční, odolná a položená navždy. Postup pokládky je běžný, stejný jako u betonových a jiných tvrdých podkladů, rozdíly jsou v přípravné fázi. Pokud dodržíte zažité přípravné a realizační postupy, položíte dlažbu na dřevěný podklad v pohodě a hravě. Výběr dlažby je samozřejmě na estetickém cítění toho, kdo po ní bude chodit. Dokonalou pointou pokládky keramiky na dřevěný podklad může být i dřevěný dekor keramické podlahy. 

V případě, že si nejste jisti, zda můžete využít náš systém i pro vaši realizaci, neváhejte nás kontaktovat. Zkušený a vyškolený personál vám ochotně poradí s jakýmkoli problémem.

POZNEJTE NAŠE PRODUKTY

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT